Header Ads

Seo Services

Yeni Corona Virus ( Covid-19)


Dünyanın yeni sorunu ve mücadelesi Korona virüs Covid-19. Galiba, uzunca bir zaman mücadele edeceğimiz bir savaş gibi görünüyor. Tahribatları sadece sağlık alanında değil, ekonomik ve sosyal olarak da uzun süre çözülemeyecek gibi. Önümüzdeki 8 gün sonunda ülkemizde salgın gerçeğinin sonuçlarını tespit etmiş olacağız. İlk başlarda bunun yerel ve çok önemsiz bir virüs olduğunu, tüm medyatik haberler gibi kısa zamanda unutulacağını düşünüyordum. Sonradan İran ve diğer ülkelerde bu virüsten zarar görmeye başlayınca yavaş yavaş bunun gerçekten ciddi bir olay olacağını gördüm. Daha sonra virüs salgını hakkındaki yazılanları ve ülkelerin bu virüsle yaptıkları mücadeleleri ve tedbirleri yabancı internet sayfalarından ve sosyal medyadan takip ettim. Halen içimde bir şüphe olmasına rağmen insanlar ölüyor ya da karantina altında hayatları kısıtlanıyor. Bu virüsün bir biyolojik silah olabileceği, sadece ve sadece yarasalardan  bulaşmayacağı konusundaki fikirlerim değişmedi. Belki de ilerleyen yıllarda olabilecek bir toplumlararası bir mücadelede kullanılabilecek kitle bir silah olarak düşünmeye devam ediyorum. Çin bunun yayılma hızını yavaşlatmış gözükse de tehlike tüm ülkeler için hızlı bir şekilde yayılarak devam ediyor.

Ülkemize de 90 gün sonra gelen bu virüs şimdilik pek yıkıcı değil. Sadece 6 hastalık kapmış vatandaşımız (15 Mart 2020 itibariyle)  hastanelerde tedavi görüyor. Bu önümüzdeki haftalarda artabilir. Bekleyip göreceğiz. Tahminimce Virüs açıklanmasa da İstanbul’da ve virüs bulaşmış kişiler bir sürü  insanla muhatap olmuş durumda.

Virüslü vaka ülkemizde olduğu açıklandıktan sonra insanların daha hassas olması, durumu nispeten de olsa ciddiye almaları olumlu görünüyor. Ama ülkemizde henüz karantina kararı alınmadan, insanların marketlerde ne var ne yok her şeyi almaları, olası bir kaos durumunda yapacakları davranışları şimdiden kestirmemize ışık tutuyor.

Virüs ve yayılımı hakkındaki bilgileri okuyup, özümsemek hatta hayat tarzı haline getirmemiz gerekiyor. Bu virüs salgı bizlere çok şey öğretecek gibi duruyor. Globalleşen dünyada tek bir merkezden yayılabilen bir organizmanın, dünyanın en küçük yerleşim birimine bile ulaşabileceği gerçeği ilginç olduğu kadar da çok ürkütücü. Belki de yeni dünya düzeninde ülkelerin ve büyük güçlerin  birbirlerine diş geçirme isteğinin sonuçları prova edilmiş olacak.

Sağlık Bakanımızın ülkemizde 1 vaka tespit edildiğini açıkladıktan sonraki süre zarfında, insanlarımızın artık bu salgından bizim de zarar göreceğimizi, gerekli temizlik-hijyen tedbirlerini ve korunma yöntemlerini hayatımıza uyarlamazsak, bizdeki tahribatın daha yıkıcı olabileceği konusunda hemfikir oldular. Kimileri daha sakin davranırken, kimi tanıdıklarım olayı çok içselleştirdiler. Dünya medyalarında dönen haberler ve yapılan yanlışlara düşmemek için kendi tedbirlerini aldılar. Devamında gelen ve vaka sayısının 2 olduğu haberinden sonra okullar tatil edildi. 15 gün boyunca ders yapılmayacak, okullar kapalı olacak, gerekli dezenfekte işlemleri yapılacak ve bu sayede virüsün yayılmasını önlemek için gerekli tedbirlerden bir kısmı alınmış olacak.

İnsanlar duyarlı olmakla birlikte, gereksiz telaşlara kapılarak marketleri  tabiri caizse yağmalar gibi alışveriş yaptılar. Bu foto bir süpermarkette kendimin çektiği akşam saatlerinden bir kare.

Makarna reyonu bomboş. Evet insanlar kendi şahsi tedbirlerini almaları gerekiyor ama herhangi bir karantina kararı yok ve olsa bile itidalli davranmakta fayda var. Bazen bu panik gereksiz geri dönütlere de sebep olabilir.

Şu anda bir bilinmezlik içerisindeyiz. Acaba biz de diğer ülkelerdeki karşılaşılan durumlarla mı karşılaşacağız. Ne olacak? Kaç kişi ölecek ya da bu salgından etkilenecek? Beklemedeyiz.

Tüm bunlar gerçekleşirken dünyadaki gelişmeleri de takip ediyorum. Salgın hakkında yabancı ülkelerdeki arkadaşlarıma kendi ülkelerindeki durumu, kendi düşüncelerini, salgın ile aldıkları tedbirleri, diğer vatandaşlarının ya da hemşerilerinin düşüncelerini bana yazmaları istedim. Onlara bir blog sayfam olduğunu ve çeşitli ülkelerde ve şehirlerde bu virüs salgını durumunu sordum. Sorduğum arkadaşlarım gayet samimi ve açık bir şekilde blog yazıma katkıda bulundular. Hepsine çok teşekkürler. Sorduğum sorular şunlardı.
-Blog sayfama bir blog yazısı yazacağım. Bu yazıda farklı ülkeler ve şehirlerdeki salgın durumu hakkında bilgine başvuracağım. Eğer zamanın varsa şu soruları yanıtlar mısın?
  • Hangi ülkedensin ve hangi şehirdensin?
  • Ülkende ve şehrinde kaç kişi salgından etkilendi, kaç kişi hasta ve kaç kişi hayatını kaybetti.
  • Virüs salgını hakkındaki düşüncelerin ne?
  • İnsanlar ülkende (genel olarak) virüs salgını hakkında ne düşünüyor?
  • İnsanlar ülkende bu süreçte nasıl davranıyor? Panik mi? Stresli mi? Sakin mi? Vurdumduymaz mı? Cesur mu?
  • Okullar ve sınır kapıları kapalı mı?
  • Hükümetiniz ve devletiniz bu virüs salgınını ciddiye alıyor mu? Tedbirler neler?
  • Ve bunun dışında söylemek istediğin bir şeyler var mı?

Şu yanıtları aldım.


Svetlana (Moscow, Russia)

*59 peoples sick in our country according to official data and of this number 14 people get sick in the last day. I don't know about the mortality situation in the country. I didn't hear
* 33 was sick in Moscow and 1 person recovered
*people have stress and some neglect. I saw very few people who wear masks in public.
* school partially transferred to free attendance. But this is what I read on the Internet. the school near my house works, but the occupancy of classes, I don’t know
* government recommend restricting trips to countries with many coronavirus cases. even here concerts and sporting events are canceled, in general, everything where there can be a large crowd of people. Here people are more interested in the depreciation of the ruble and the possible further development of events, everyone is afraid of a new crisis.

Yana (Russia, Moscow)

in Moscow there are about 40 cases. there is no information about the dead. I think the virus is dangerous and precautions should be taken. to strengthen personal hygiene many times. Do not go to public places. try to contact less. schools are open for free attendance. Hospitals are quarantined. no, We have no panic. in many countries blocked entry. Entry into Russia is still open. Doctors and Roszdravnadzors (Federal Service for Surveillance in Healthcare) are on duty at airports

Christina (Bulgaria, Sofia)

For this moment 41 sick and 2 died . And my city 20 sick / 1 dead person. I think it's serious and we have to comply with the measures. And it's all a matter of discipline. Fast and adequate measures have been taken, they will certainly change according to the situation. People are in a panic and stress, but all with a measure . I told you about the schools they are closed and they will be teaching distance learning from Monday. and with us for 2 weeks and the next one is closed.My daughter does not like to be idle and tired of her. We will have extraordinary measures at work and I am still sure how it will work, maybe from home ...

Veliana ( Austria, Vienna)

in country – 620 sick, 2 died, in city - around 450 sick/1 dead. It's definitely dangerous, but not worth stressing so much over. Peoples are not thinking anything at all, just panic shopping and staying at home. Stresful, rather stressful. Schools are closed. Government is behaving, its really dangerous sickness.

Ewa(Poland,Lodz)

 In my country 3 died, 103 sick person. But in my city no died, 13 sick persons. Im scared like everyone. Borders are closed, schools are closed,offices, shops.... Everywhere closed. Everyone is obliged to stay at home. Special infected hospitals. Peoples bought very many things in supermarkets. My husband and son are doctors. You understand how I feel

Maria (Sofia, Bulgaria)

I live in Sofia. In my city 41 sick person and 2 dead. Peoples are stressed, but behave adequately and most of them obey the general orders of authority. And schools are closed .  Our Government thinks virus is dangerous and has taken strict measures to restrict it. We do not know how long the schools will be closed.  Maybe by the end of the month.

Bu yanıtları aldım. Bu soruları 4-5 gün önce sormuştum. Bugünün istatistikleri ve durumu çok daha farklı. Hem biz hem de diğer ülkeler için. Sonucunda farklı bir dünya olacağız. Bakalım, yaşayabilirsek yaşayalım ve sonuçlarını deneyimleyim. Sağlıcakla.




Hiç yorum yok